torsdag 14 januari 2010

Beteendeförändring



För att förändra ett invant beteende krävs både en genuin vilja och en genomtänkt strategi. Motivation förstärks när man kan se fördelarna med förändringen, alltså är det viktigt att ha en tydlig vision formulerad och nedskriven. Motivationen är tyvärr inte alltid närvarande, lätt då att den kortsiktiga belöningen (ovanan) värderas högre än den långsiktiga belöningen (visionen).
För att undvika detta behövs alltså en strategi som ökar chanserna att lyckas. Som tur är finns det mycket skrivet i ämnet, så jag plockar några tips ur boken The Power of Less. Författaren Leo Babauta och hans tusentals läsare på bloggen Zen Habits har länge och framgångsrikt utmanat oönskade vanemönster.

En vana i taget. Risken för misslyckande ökar dramatiskt om man försöker skapa många vanor samtidigt. Genom att begränsa sig till en vana per månad blir fokus tydligt och all energi kan riktas mot en front.

Välj ett enkelt mål. Att gå ut för hårt innebär oftast att man ger upp efter ett par dagar. Bättre att lägga ribban lågt och känna tillfredsställelsen av att ha uppnått målet.

Välj något mätbart. Målet ska vara definierat så att det efter varje dag är tydligt om man lyckats eller ej.

Bestäm när vanan ska utföras. Det är lättast att få något gjort om man har en fast rutin för när saker ska göras, annars tillåter man sig lätt att skjuta upp det.

Var positiv! Alla misslyckas då och då, att känna skam hjälper inte processen. När man fallit ser man istället till att snabbt komma på fötter igen.

Håll inte dina mål för dig själv, rapportera ofta. Ju fler man berättat för om sina försök, ju mer kommer man att pressa sig själv. Detta är största anledningen till att jag skriver den här bloggen!

Punkterna ovan är som sagt inte något nytt utan gamla och beprövade idéer. Det handlar mest om att släppa stoltheten och våga utmana sig själv.

Tidsramen en månad är tillräckligt kort för att hålla fokus och energi uppe, och tillräckligt lång för att åstadkomma en mental förändring, ett vanebildande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar