torsdag 1 juli 2010

Månadsrapport juni

När vi nu går in i årets andra halvlek tänkte jag passa på att byta fokus från månadsutmaningar till downshifting och ekonomiskt oberoende.

Jag har kommit en bit på vägen redan, åtminstone om man ser på den ekonomiska biten. När det gäller downshifting så ligger jag bara i startgroparna, eller sitter i kontorsstolen så att säga.

Tänkte öppna med en månadsrapport. Läste den trevliga boken Ett rikare Liv för några år sedan och började genast föra bok på uppdelade i aktiva och passiva inkomster och utgifter. Mer info finns här. Som siffernisse älskar jag mitt excelark, det är underbart att ha koll på ekonomin :-)

Inkomster
Passiva: 15 tkr
Aktiva: 29 tkr
Utgifter
Passiva: 16 tkr
Aktiva: 2 tkr

Tillgångar
Fonder, värdepapper, buffertkonto, etc: 790 tkr
Lägenhet: 2 710 tkr
Skulder
Bolån: 1 930 tkr
Skatt på uppskov: 110 tkr

En bra månad. Passiva utgifter drygt 4 tkr högre på grund av att låneränta och lägenhetsavgift för maj "trillade över" månadsskiftet och drogs i juni. Aktiva utgifter består till 1/3 av glass och godis, formen är alltså på väg neråt :-)

Nä, nu är det dags att bege sig ut i solen. Må väl!

4 kommentarer:

  1. Ser bra ut! Inte långt till miljonen nu..

    SvaraRadera
  2. PoC: Absolut, du vet ju hur skön känslan är när man kliver över jämna nivåer...

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vad har du för passiva inkomster? Jag hyr ut en lägenhet, antar att det är en passiv inkomst. Men man måste ju jobba aktivt för att ha råd med lägenheten/investeringen? Vad gäller med aktivt, passivt?

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym!
    Mina passiva inkomster består av avkastning som betalas ut kvartalsvis av bundet kapital.
    Grundtanken är att passiva inkomster är inkomster som inte kräver arbetsinsats, eller där arbetsinsatsen ej står i relation till inkomsten. Heltidsanställning är typisk aktiv. Går du inte till jobbet får du så småningom heller inte någon lön. Ränta på ett bankkonto är passiv, den kommer utan att det krävs mer än att pengarna en gång sats in.

    Att hyra ut en lägenhet går mot det passiva hållet, även om du förstås behöver byta en glödlampa då och då.

    Modellen med aktiva/passiva inkomster är just en modell och blir lite krystad ibland. De flesta passiva inkomster har någon form av villkor. Du behöver som du säger din aktiva inkomst för att hålla igång din passiva. Betalar du däremot av dina lån på uthyrningslägenheten och anlitar en vaktmästare för att "byta glödlamporna" sköter den sig i princip själv.

    Må väl!

    SvaraRadera