måndag 1 augusti 2011

Månadsrapport juli

En lat månad utan några direkta överraskningar på utgiftssidan. Tillgångar ligger nu på 927k.






Ökar till 6,2 år i sparad utgiftsbuffert.


5 kommentarer:

  1. Nu är dina tillgångar lika stora som skulderna vllket i princip betyder att du skulle kunna amortera dig skuldfri. Hur tänker du kring detta? Vad är räntesatsen på skulderna resp beräknad avkastning på ditt kapital. Räknar du med att inflationen skall äta upp skulden åt dej på sikt? Den äter ju iofs upp tillgångarna i samma takt...
    Jag tycker det skulle vara frestande att amortera ned skulden till noll och sen börja bygga upp sparande igen men det är nog mer en känsla av att det skulle vara skönt att vara skuldfri. Frågar man en bank skulle de ju aldrig ge ett sådant råd till någon, då förlorar de ju. En jättebra kund.
    Ola

    SvaraRadera
  2. Ja, att vara skuldfri är en härlig känsla som jag har ett vagt minne av :-) Senast var det 7 år sedan, när studieskulden och lånet för första lägenheten var betald. Några månader senare fastnade jag i bostadskarriären och lånenivån ökade för varje ny lägenhet.

    Jag siktar på att bli skuldfri igen om ett år, när min fru antagligen köper in sig i min lägenhet. Ett lite mer drastiskt sätt skulle vara att sälja lägenheten och flytta in i en hyresrätt, då hade jag sluppit ha en massa pengar låsta i boendet. Har fortfarande en obekräftad fördom om att man får sämre grannar om man bor i ett hyreshus, jag antar att det delvis inte stämmer. Har haft både bra och dåliga grannar i bostadsrätter, detsamma gäller antagligen i hyresrätter.

    Lånet på 900k ligger rörligt på för närvarande 3,35 %. En stor del av investerade tillgångarna ligger bundna fram till 2019, de betalar ut drygt 8%.

    Bankerna har jag slutat lyssna på för länge sedan ;-)

    SvaraRadera
  3. En fördel med bostadsrätt är väl just valfriheten att köpa sig det läge o standard man önskar jmf med hyresrätt där man mer får ta vad som finns.

    Kan du ge en hint redan nu om hur en ev "försäljning" av halva lgh kommer att påverka ditt nyckeltal Net worth in years? En ev försäljning resulterar ju i en rad positiva effekter vad gäller din måluppfyllelse. Kommer du att öka sparandet med de 2,5k du sparar i minskade ränteutgifter varje månad?
    Ola

    SvaraRadera
  4. Absolut, att hitta en vettig hyresrätt i storstan hade antagligen tagit ett antal år eftersom jag för närvarande inte står i någon kö.
    I en småstad är det däremot inte så svårt - fixade en billig, lagom stor, fräsch och central lgh till min fru efter bara några dagars ringande till olika hyresvärdar.

    En försäljning av halva lägenheten skjutsar upp Net worth in years till ungefär 14. En försäljning av hela lägenheten hade i princip räckt för att bli oberoende (NWiY > 25).

    Japp, minskade ränteutgifter ger ett större sparande. Sparar ungefär 75% av nettolönen när saker går som de ska, och då blir det inte mycket över till sockervadd...

    SvaraRadera