söndag 31 augusti 2014

Månadsrapport Augusti

Utgifterna i augusti var lite högre än vanligt, helt beroende på att vi hade semester. Landade på totalt 8,5k, ca 1,5k mer än förra månaden.

Men nu har vi köpt hus och det kommer ställa allt på ända. Kostnaderna för renoveringar och andra förbättringar är likväl kostnader, jag kommer inte försöka sära på dem (det blir bara en massa luddiga gränsdragningar, och då blir det mest en akademisk övning om hur stora kostnader jag anser mig ha).
Bara en sådan sak som att jag kommer köpa en bil för ca 50k. Detta inköp betalar jag (naturligtvis) kontant och det kommer slå sönder såväl kurvan för sparandegrad (brukar ligga på ca 75%) och kommer också slå sönder mitt YMOYL-diagram (mina utgifter brukar ligga på ca 7,5k).

Jag kommer inte längre se mig som ekonomiskt oberoende, åtminstone inte enligt min tidigare definition (passiva inkomster högre än totala utgifter).

Under några år framöver kommer mina utgifter vara minst lika stora som mina totala inkomster (lön + passiva). Jag kommer till en början ta av mina investeringar för att täcka utgifter som exempelvis takbyte och köksrenovering.

Konstigt nog ser jag dessutom fram emot allt det här. Pengarna jag plöjer ner i huset är till för att öka min grad av självförsörjning och resiliens. Att flera av mina excelkurvor och tidigare mätetal kommer gå åt skogen några år får jag acceptera.

Mina lån kommer däremot förhoppningsvis att minska när jag så småningom får sålt lägenheten. Skuldfri hoppas jag fortfarande att jag blir om 2-3 år.

Självklart kommer jag fortfarande snåla på de löpande kostnaderna och göra allt för att få ner fasta kostnader. Kommer bli den flitigaste vedeldaren i området :-)


lördag 2 augusti 2014

Månadsrapport Juli

Oberoende

Det får bli en kort titt på diagrammet som jag kallar "Passiva kontot":
Detta visar hur pass jag hade klarat mig ifall jag enbart fick leva på mina avkastningar, alltså inte fick röra lönen. Sedan januari i år har det inte blivit tomt på kontot, där finns för närvarande ca 25k och skulle räcka drygt 3 månader till även utan påfyllning (avkastning från investeringarna).

Tyvärr har jag inte spritt mina ägg i så många korgar, och detta har jag fått känna på vid varje kris.

  • I IT-bubblan åkte jag på mina första smällar och hade köpt aktier som helt förlorade sitt värde.
  • 2011 fick Orion Life problem, till stor del pga den tidigare Lehman Brothers-kraschen och jag tappade min största källa till avkastning. Den delen av investeringen som klarade sig är låst fram till 2021 och jag kommer då att ha tappat ca 300-400 k. Om inte detta hänt hade jag varit ekonomiskt oberoende för 3 år sedan. Surt så klart.
  • 2013 fick QLI problem pga Cypernkrisen och fick pausa sina utbetalningar. De har återupptagits igen och jag har inte tappat något investerat kapital.
Jag kommer förmodligen aldrig känna mig helt trygg med att kunna leva på avkastning. Om jag tar mig modet och avslutar min kontorskarriär så måste jag skaffa mig andra färdigheter ifall jag skulle behöva lönearbeta igen.


Vägen till skuldfrihet
Efter förra månadens fantastiska amortering på 91k ter sig den här månadens amortering på 29k som något beskedlig. Hur som helst är det ytterligare ett steg på vägen, 3,3% av lånet mer exakt.

Trots att vi har historiskt låga räntor utgör varje amortering en minskning av räntekostnaden på runt 40-50 kr och det känns härligt.

854k återstår nu av lånet, och förhoppningen är att det ska vara helt borta till sommaren om två år. Ett eventuellt husköp kommer troligtvis tidigare- eller senarelägga datumet för skuldfrihet.