måndag 30 juni 2014

Månadsrapport juni

En fördröjd avkastning gör att gröna linjen (passiva inkomster) på mitt YMOYL-diagram inte riktigt vill kämpa sig över den röda (totala utgifter). Den har legat retligt nära nu ett tag.



Desto trevligare blir det om man istället tittar på månadens aktiva inkomster, fick ut hela 80k. Det var fördelat på "vanlig" lön på ca 32k och resten var utbetalning av sparad semester, flextimmar och arbetstidsförkortningstimmar. Jag brukar se till att spara lite av varje under pågående anställning för att få en extra kick när jag byter jobb.

Tillsammans med skatteåterbäringen på ca 13k och partnerns bidrag slaktade jag 79k av lånet.



Mycket återstår förstås, men det känns bra att ibland ta ett extra språng mot målet. Skönt också att ha amorterat av investeringslånet jag tog i början på 2012. Nu är det skuldfri som gäller, jag är fokuserad till 1000!

måndag 2 juni 2014

Månadsrapport maj



Min sparkvot (sparat/nettolön) ligger stadigt kring 70-75%, och det borgar för en effektiv slakt av bolånet.


En hög sparkvot innebär också att jag teoretiskt skulle kunna gå ner i tid till ca 20% (=lägre skattenivå) utan att knapra på investerat kapital. Tyvärr kan jag inte välja att endast komma till jobbet på måndagar framöver. Det är 100% eller 0% som gäller - på eller av.

Som det känns just nu tror jag det kommer bli svårt att någonsin hoppa av mitt trygga och högavlönade jobb, även om jag bara trivs halvbra med min sysselsättning. Än så länge kan jag skylla på att jag vill amortera av lånet, men snart kommer mina ursäkter mest bero på att jag sitter rejält fast i komfortzonen.

974k återstår av lånet, men nästa månad tror jag att det blir en rejäl kapning. Jag har nämligen precis bytt jobb och kommer få en fet slutlön pga utbetalning av semester med mera. Förhoppningsvis hinner jag också få in skatteåterbäringen och avkastning på investeringar.

I övrigt funderar jag ganska mycket kring vilket boende som är optimalt, vi har till och från tankar på att flytta ut ur stan, kanske till en gård eller så. Om några månader kan eventuellt pusselbitarna ligga bättre på plats för att ta ett såpass stort beslut, vi får se.