torsdag 3 januari 2013

Årsrapport 2012

Dags att summera året som gått!


Aktiva inkomster såsom lön och diverse försäljningar (blocket, bokbörsen osv.) uppgick under 2012 till 364k. Av dessa gjorde jag av med 126k, vilket motsvarar ett genomsnitt på drygt 10k per månad, 2k lägre än förra året (och 4k lägre än 2010).

Mitt sparande under 2011 var alltså 238k, drygt 19k/mån. Detta ger en total sparandel på 67%, vilket är 2 procentenheter högre än 2011. De fyra senaste månaderna har andelen legat kring 70%, vilket också är nivån jag strävar efter för att kunna nå ett oberoende inom närmsta åren.



Det diagram som tydligast visar hur jag ligger till är "Your Money or Your Life"-diagrammet ovan. Definitionen på att vara ekonomiskt oberoende som många ser det är att ens passiva inkomster överstiger ens utgifter.
För min del har jag hittills haft lättast med utgifterna och lite svårare med investeringarna. I Lehman Brothers-krashen 2008 tog min dåvarande huvudinvestering Orion Capital rejält med stryk - avkastningen avbröts förra sommaren och jag tappade ett par års sparande.
Har under 2012 börjat bygga upp investeringarna igen och försöker sprida riskerna bättre än innan.

Den röda linjen som visar utgifterna ser däremot betydligt trevligare ut. Från att vid start ha haft utgifter på mer än 20k i månaden är nivån numera nere kring 10k. Detta har möjliggjorts genom flytt till billigare lägenhet, och genom att vi numera är två i hushållet som delar på utgifterna.

Man kan aldrig veta hur det ser ut till nästa årsredovisning, men jag tror att utgifterna stabiliserat sig under 10k, passiva inkomster kring 6k.
Om allt går enligt mina önskningar så möts inkomster och utgifter om drygt 2 år.

Gott nytt år på er alla!