lördag 31 december 2011

Årsrapport

Dags att summera året som gått!

Aktiva inkomster såsom lön och diverse försäljningar (blocket, bokbörsen) uppgick till 404k. Av dessa gjorde jag av med 149k, vilket motsvarar ett genomsnitt på drygt 12k per månad, 2k lägre än förra året.

Mitt sparande under 2011 var alltså 255k, drygt 21k/mån. Detta ger en total sparandel på 63%, vilket är 12 procentenheter högre än 2010.

När jag ändå pratar sparande så är det lika bra att redovisa undersökningen:

Vadå sparande? (uppskjuten belöning är inget för mig)
0 (0%)
1-10%
3 (8%)
11-20%
7 (18%)
21-30%
7 (18%)
31-40%
3 (8%)
41-50%
4 (10%)
51-60%
8 (21%)
61-70%
2 (5%)
71-80%
1 (2%)
81-90%
1 (2%)
91-99%
0 (0%)
Vadå lön? (avkastningen från mina investeringar täcker alla utgifter)
1 (2%)
Votes so far: 37
Poll closed


De flesta av er valde svarsalternativet 51-60%, vilket på inget sätt representerar genomsnittet i Sverige ;-)
Ett så högt sparande innebär att ni skulle klara er gott även om ni gick ner till halvtid, men det är kanske ett ekonomiskt oberoende ni siktar på istället?

Många svar hamnade mellan 11% och 30%, ett rejält sparande även detta. Om siktet är inställt på ekonomiskt oberoende blir vägen dock ganska lång.

För er som sparar kring 75% är vägen kortare, ni kommer nå ett oberoende inom 5 år om kapitalet investeras klokt.

Någon enstaka av er är redan i mål och där vill jag bara säga grattis! Du är helt oberoende av en traditionell anställning och lön. Därmed inte sagt att det per automatik är en dålig idé att "jobba", men fler dörrar är öppna ifall något dyker upp.

Tack alla som svarade!


Mina investerade tillgångar knegar på, numera uppe i 959k.
Har en del planer på att utnyttja övervärdet i lgh (mellanrummet mellan gul och grå linje) för att snabba upp det hela. Lånelöfte på 500k är ordnat.





Spartakten går som ni ser på rätt håll, jag hoppas att den under 2012 kommer stiga lite till och plana ut kring 70-75%.

Gott nytt år på er alla!


fredag 9 december 2011

Utmaning: bänkpress

Surfade runt lite igår kväll för att få lite extra motivation och fastnade på jobbochfirmas trevliga blogg under flera sena timmar (http://jobbochfirma.wordpress.com/).

Där pågår en bänkpressutmaning sedan några månader, och något sådant kan man väl inte motstå!
Bland snålbloggare är en populär strävan att nå den magiska miljonen på kontot. Nu handlar bänkpressmålet om några nollor mindre (100 kg), men det kan vara nog så ansträngande. En stark ekonomi i en stark kropp skall bo, eller nåt.

Själv tryckte jag upp 85 kg i mitten på oktober, lyckades med 90 kg i måndags och faktiskt 92,5 kg idag. Några snäpp upp till 100kg alltså, vi får se hur det går :-)

Min taktik är att gymträna varje dag på lunchen som jag brukar, och sedan maxa på bänkpressen nån gång i veckan. Är 190cm och väger 78kg, och behöver kanske lägga på mig något kilo muskler för att orka upp till 100kg.

Det är lite av en revansch det här ska ni veta, jag var i min ungdom ganska svag och inte alls nöjd med min kropp. Kanske blev lite för mycket C64 och Oboy på den tiden.

onsdag 7 december 2011

Månadsrapport november

Här kommer rapporten för november. Absolut i senaste laget, jag har haft lite annat att stå i (som t ex att kolla igenom alla Sagan-om-ringen-filmerna...)


Utgifterna landade på knappt 7500kr, vilket är den lägsta noteringen sedan mätningarna startade. I kombination med retroaktiv utbetalning för löneförhöjningen och en del traktamenten kunde 77% av lönen sparas.

De förbrukade 7500kr täckte förutom det dubbla boendet även några små utsvävningar som bowling med kollegorna och lite restaurangmat.

Unnade mig även Tobias Schildfats bok "Vägen till din första miljon" för ynka 39 kr.
Har inte brytt mig om att läsa den innan eftersom jag tyckt titeln var lite tramsig och glättig, men när jag väl öppnade den blev jag väldans inspirerad och läste färdigt den i ett sträck.
Blev såpass inspirerad att jag nu börjat köpa på mig aktier i investmentbolag, med en tanke om långsiktighet och framtida utdelningar.



Blå kurva i diagrammet ovan visar antalet år mina besparingar skulle räcka med nuvarande utgiftsnivå. Den pekar uppåt ganska bra, ett resultat av minskade utgifter (som resulterar i ökade investeringar).
Den röda kurvan visar ett grovt estimat på hur många år jag skulle ha kvar tills jag blir ekonomiskt oberoende. Eftersom parametrarna i beräkningen är så många (utgiftsnivå, ökning av investerat kapital, förväntad avkastning) blir det mest en inspirerande linje och inte någon exakt vetenskap. De 13 åren som nu indikeras tror jag i praktiken ska vara max 4-5 år.



Sista bilden är kanske inte så spännande för tillfället. Den blå linjen segar sig sakta men säkert uppåt, den här månaden med 23k (till 939k). Miljonen kommer tyvärr inte nås i år, utan blir nog istället ett tregvligt påskägg till våren.