tisdag 31 maj 2011

Månadsrapport maj

Maj månad har i stort sett förflutit på tjänsteresa, vilket har varit dels ekonomiskt och dels långtråkigt. Eftersom traktamentet inte betalas ut förrän nästa lön får jag inte någon omedelbar lön för mödan. Å andra sidan är jag inte obekväm med uppskjuten belöning, det lämnar jag åt SMS-lånetagarna att vara.

Tillgångarna har nu nått 900k, sista delmålet innan miljonen nås!
Lånen består av ett bolån på 900k, samt ett uppskov på 53k som jag tänker betala så fort deklarationsbeslutet dimper ner i brevlådan.
Den blå linjen representerar värdet på lägenheten och får ligga utanför tillgångarna eftersom dessa slantar troligtvis aldrig kommer realiseras eller ge avkastning.







Nästa diagram visar hur många års utgifter jag har skrapat ihop enligt formeln
antal årsbuffertar = tillgångar / ( månadens utgifter * 12).

Om jag räknar med en årlig tillväxt på 5% behöver jag alltså komma upp till 20 årsbuffertar för att inte nagga av kapitalet (1/20 = 5%).

För närvarande skulle det alltså krävas en årlig avkastning på ca 17% (1/6) utöver inflationen för att jag skulle kunna leva på mitt sparade kapital, och detta är naturligtvis inte realistiskt.



Hoppas annars att ni har det riktigt gott i sommarvärmen, och kom ihåg att en öl i handeln är billigare än tio på krogen.

tisdag 3 maj 2011

Sparsamhet på tjänsteresa

Är inne på andra veckan här på hotellrummet, och jag gör vad jag kan för att mina älskade små traktamenten inte ska gå åt.

Frukostarna ingår i hotellvistelsen. Tyvärr. 72 kronor dras från traktamentet för varje frukost. Visst är de ganska goda, men jag hade hellre köpt en limpa för 10 spänn istället.

Lunch så. Man skulle kunna ta med sig bullar från hotellfrukosten och äta till lunch, men jag känner mig lite obekväm dels med att smussla med sig dessa från hotellet och dels med att äta bullar när andra äter lagad mat till lunch. Hittade åtminstone erbjudande om 5 stycken färdigrätter för 100 kr, så veckans luncher är fixade. Att redan ha köpt luncher för hela veckan är dessutom en väldigt bra ursäkt att ha till hands när kebabmobben tjatar.

Kvällsmat behöver inte bli så dyrt. Antingen köper man bröd, eller så bor man på ett hotell där medlemsskap i klubben ger gratis middagar på kvällarna.

Sötsaker brukar finnas i minibaren till vettiga priser. Nej, skoja bara. De flesta hotell brukar ha små skålar med hårda tabletter om sötsuget blir för starkt.

Det kan bli lite torftigt med 6 timmar hotell-TV varje kväll. Ölrundor äter (dricker?) effektivt upp traktamentet och bör naturligtvis undvikas. Ta på dig de medhavda träningskläderna och kör ett pass i hotellgymmet om ölmobbben jagar dig.
Kan även rekommendera långa promenader och besök på det lokala biblioteket. Har man övertidsersättning kan man såklart jobba ett par timmar extra istället.

En veckas tjänsteresa genererar i runda slängar 2000 kr extra i traktamente och restid för min del. Och en liten flaska shampo.

söndag 1 maj 2011

Månadsrapport april

Är ensam inkomstmakare i hushållet fram till hösten eftersom min fru är i skarven mellan utbildning och jobb. Därför kommer sparkapitalets tillväxt en tid framöver vara aningen blygsammare, runt 15k per månad vilket motsvarar ca 55% av nettolönen (jämfört med tidigare 70-75%).

Har läst en hel del blogginlägg på earlyretirementextreme.com på sistone och justerar därför rapporteringen något. Grundtanken att de passiva inkomsterna ska täcka ens totala utgifter är densamma.

Jag kommer däremot inte längre att räkna in lägenhetens värde (1800k) bland tillgångarna. Vi har inte några planer på att casha in genom att byta till hyresrätt. Ur ett oberoendeperspektiv spelar det mindre roll om lägenheten är värd en, två eller tre miljoner kronor.

Förutom de vanliga utgifterna har den här månaden ett balkonggolv köpts in för 1000kr. Cyklade 3 vändor till IKEA för att få hem det!
Utgifterna har legat på 12500kr för två personer, inte så tokigt på det hela taget.

Värdet på tillgångarna är nu 879k vilket är en ökning med 15k jämfört med förra månaden. Den magiska (?) miljonen hägrar!

Skulderna ligger kvar på ca 950k (900k bolån, 50k uppskov på vinst vid lägenhetsförsäljning)