torsdag 16 september 2010

Livspussel




Ibland görs liknelsen av livet som ett pussel. Olika bitar av livet ska fås att passa ihop och tillsammans bilda något vackert och hållbart. Med ordet livspussel avses ofta stressen med att få karriär, hushåll, ekonomi och familj att gå ihop.

Jag har länge tänkt att jag fått ihop mina pusselbitar ganska bra. Högskoleutbildning, bostadsrätt med stigande värde, jobb med bra lön, flickvän. Tänkt att jag efterhand fått mina pusselbitar "på plats".
Senaste året har några av bitarna börjat skava, inte känts bra. Vad hände? Kanske ändrade någon bit form och passade inte så bra tillsammans med de andra bitarna, kanske började jag se vilken bild pusslet som helhet började få.

Jag håller nu på och byter ut bitar jag inte trivs riktigt med för att helhetsbilden ska bli tilltalande och för att det inte ska skava. Har börjat med några av de stora bitarna, de gör trots allt mest för helhetsbilden.
Lägenhetsbiten är nu utbytt. Den nya biten är lite mer bekväm än den förra. Kanske inte lika modern och strikt, men betydligt mysigare. Dessutom passar den bättre ihop med de intilliggande bitarna "Ekonomi" och "Läge". Den passar däremot inte lika bra ihop med "Arbete", för pendlingen har blivit i längsta laget. Nu var jag ändå inte riktigt nöjd med arbetsbiten. Den är gammal, sliten och oinspirerande, och måste ändå bytas ut. Med en kuslig timing ringde så en head hunter i veckan, vi får se vart det leder...

Andra bitar jag vill lyfta fram och lägga mer centralt är relationer, upplevelser och intressen.

Att se över sitt livspussel då och då skadar inte.
Att sätta en bortglömd bit på rätt plats behöver inte ta så lång tid, det kan räcka med att höra av sig till en vän...

Må väl!

måndag 6 september 2010

Lagom mycket jobb?



Efter att nyligen ha blivit nekad förkortad arbetstid har det blivit tydligt för mig att det mesta av arbetsglädjen består i inställningen man håller sig med.
Jag har exakt samma arbetsuppgifter som för en vecka sedan, då jag fortfarande levde i förhoppningen om att få jobba halvtid. Efter beskedet är allt som vanligt, men ändå helt annorlunda. Den här hunden har fått reda på hur långt kopplet är.

Jag vet, jag vet. Det är inte alla som har jobb nu för tiden och jag bör väl skämmas för att ens snegla på gräset bredvid. Men lycka kommer i olika former och för mig just nu stavas den frihet. Frihet att själv styra min tid och frihet att själv definiera agendan. Att sälja 40 timmar varje vecka är långt ifrån optimalt.

Två års heltidsjobb återstår och sedan är jag i princip oberoende och kan säga upp mig. Så kort tid egentligen, men samtidigt är varje dag av tristess en dag för mycket. Att beräknande offra sina dagar på det sättet, ja det kan helt enkelt inte vara rätt!

Av trygghetsbehov band jag mig till anställning. Av frihetstörst ska jag bryta mig loss.

onsdag 1 september 2010

Månadsrapport augusti

Augusti har kommit till sitt slut och det är dags att rapportera!
Den här månaden har vi flyttat, så de flesta siffrorna har kastats runt litegrand. Flytten till billigare lägenhet har fått både tillgångarna och skulderna att sjunka markant. Nedväxlingen är påtaglig där! Utgifterna är fortsatt höga den här och nästa månad, sedan bör de sjunka något på grund av billigare hyra. Har köpt en cykel och även betalt restskatt på 13k den här månaden, därför är utgifterna astronomiska...
Målet är att ha utgifter som ligger kontinuerligt under 10k. Det bör vara nåbart om några månader när alla möjliga och omöjliga flyttavgifter betalats. T ex åker jag på dubbla överlåtelseavgifter i rollen som både köpare och säljare eftersom HSB har olika regler beroende på vilken HSB-förening det gäller. 1060kr dubbelt upp, tack så mycket!
Dagens feta tumme ner till HSB, deras krångel ligger nästan i nivå med specifikationerna på elräkningarna.
Men nu får det vara slutklagat, åter till en positiv attityd. Här kommer siffrorna:

Inkomster
Passiva: 20k
Aktiva: 30k
Utgifter
Passiva: 27k
Aktiva: 19k

Tillgångar
Fonder, värdepapper, buffertkonto, etc: 887k
Lägenhet: 1 800k
Skulder
Bolån: 1 000k
Skatt på uppskov (att betala 2011): 167k

De passiva inkomsterna är förresten väldigt höga den här månaden. Det beror på att utbetalningarna sker kvartalsvis.

Tyvärr ville inte min arbetsgivare gå med på att jag skulle få gå ner i tid. Då måste man tydligen skaffa barn först... Nedväxlingen måste alltså vänta, så lätt var det inte att bryta mot normen.

Det blir till att fortsätta som ofrivillig höginkomsttagare ett par år till. Ett stort grattis till Pengar och Cash som lyckats med konststycket att gå ner i tid, jag är inte alls avundsjuk ;-)