söndag 2 maj 2010

Vanebildning maj: Ordning

April försvann snabbt. Decluttering visade sig vara en svår utmaning för mig. Kanske dels för att vanan (rensning) inte var lika tydligt definierad som tidigare vanor, och dels för min ovilja att göra mig av med sådant som är "bra-att-ha". Arbetet kom av sig då och då, man fastnar lätt i detaljer och gamla minnen.
Hur som helst, det mesta av lägenheten är nu hyfsat rensat. Kvar är en del av förrådet, kartonger med verktyg, datorkomponenter, gamla prylar och annat bortglömt bråte.
Det har dock inte varit helt misslyckat. En hel del har organiserats, kastats eller skänkts bort. Har även identifierat en liten hög som ska ut på blocket (någon som är intresserad av Lasse Åberg-karaffer?).
Jag har även blivit påmind om att det är dyrt att vara slarvig. Både knivar och julgransbelysning har återupptäckts under städningens gång. Sådant som jag under året köpt nytt, helt i onödan.
Att ha ett oordnat förråd är sämre än att inte ha något förråd alls. Antingen råkar man köpa sådant som man redan har, eller så hittar man inte saker när de behövs.

Decluttering handlar mycket om att sätta upp ett fungerande system. Att rensa upp bland det man har och att organisera det som blir kvar. En hemlös pryl kommer dyka upp lite överallt i lägenheten, bli undanskuffad, ligga och skräpa lite här och där. Opraktiskt och fult. Något som däremot fått en plats ligger inte och skräpar utan hittas lätt när det behövs.

Månadens vana handlar om att följa det uppsatta systemet, att låta varje sak återgå till sitt definierade "hem" efter användning. Följs inte systemet så kommer hemmet snart att vara en röra igen.