onsdag 31 mars 2010

Vanebildning april: Decluttering



Rensning av bråte, städning, ordning och reda. Har inte hittat någon klockren översättning av ordet declutter. Men jag vet vad det innebär och det räcker för att komma igång!

Jag är en inbiten samlare, så den här månaden kan nog bli en utmaning för mig. Inte så att jag samlar på frimärken eller kapsyler men jag sparar på det mesta som någon gång skulle kunna komma till användning. Har också svårt för att göra mig av med sådant som haft personlig betydelse för mig men som bara ligger och skräpar i lådor. Hur mycket sådant ska man egentligen behålla? CD-skivor man aldrig lyssnar på, böcker man aldrig läser, videobandspelaren som står och dammar i ett hörn.
Den här gången kommer jag ha som målsättning att slänga lite mer än jag brukar, vara lite hårdare mot min skrotnisse-sida. Det som jag trots allt väljer att spara på men som jag vet att jag aldrig använder ska jag packa ner i kartonger, väl märkta. Idéen är att gammalt bråte inte ska ta upp mental plats, det ska inte pocka på uppmärksamhet så fort jag öppnar en låda i jakt på häftapparaten.

Jag kommer att städa en stund varje dag under april för att få in vanan. En låda om dagen, ett rum i veckan. Tömma ut på golvet, slänga en del, sälja en del, organisera en del.

Bloggen Zen Habits har förstås behandlat ämnet både en och flera gånger. Läs gärna det här inlägget t ex, det beskriver bra hur man går tillväga: http://zenhabits.net/2007/01/zen-mind-how-to-declutter/

torsdag 11 mars 2010

Statusrapport: Kvällsrutin

Har lagt till tandtrådning på kvällsrutinen, en vana som jag ofta försökt med men aldrig riktigt fått in. Senaste kvällarna har jag använt tandtråd fler gånger än jag gjorde under 2009, skönt att en gång för alla få till det!

Kvällsritualen består nu av följande:
- Plocka iordning i köket, ca 5 min (disken är oftast redan nedställd i maskinen)
- Tandtrådning o tandborstning, ca 5 min (fortfarande lite ovant med tråden)
- Plocka undan kläderna, 1 min.
- Sängläsning tills jag blir dåsig, 15-30 min.


fredag 5 mars 2010

Statusrapport: Kvällsrutin

Kom hem sent igår kväll, utmattad efter en 13-timmars arbetsdag (hör verkligen till ovanligheterna). Hemma hade det varit tjejkväll, så köket var belamrat med disk. Jag tog för mig av överbliven mat och dessert, men sedan stöp jag i säng.
Blev alltså inte att jag följde kvällsrutinen igår, förutsättningarna var för dåliga helt enkelt. I morse laddade jag dock diskmaskinen, och ikväll ska den få slava med resten av smutsdisken. Så ikväll är oddsen på min sida!

tisdag 2 mars 2010

Nutid



Läste ett par insiktsfulla inlägg från bloggen Se mig bli rik och kände igen mig väldigt mycket. Bloggaren har liksom jag varit ganska uppslukad av ett framtida ekonomiskt oberoende, men har efter ett längre uppehåll i bloggen till viss del ändrat inställning.
Att ha ett långsiktigt mål är inspirerande och viktigt, det är lättare att välja i smått när man vet var man vill i stort.
Det är däremot när tankarna blir fixerade vid en avlägsen framtid som man hamnar fel. Allt som är dåligt nu kommer bli bra i framtiden. Ett enkelt sätt att skjuta nödvändiga förändringar på framtiden.

Efter några års upptrissning i "bli-ekonomiskt-oberoende"-skolan börjar jag så smått inse att livet sker NU, inte om 10 år när jag kanske fått ihop tillräckligt med pengar...

För mig har den insikten inneburit att jag börjat ta tag i min nuvarande situation. Som nämns i blogginlägget (läs inlägget nu om du inte gjort det!), 8 timmars fri tid har de flesta redan nu till sitt förfogande, när 16 timmar gått till sömn och jobb. Se då till att göra de timmarna så utvecklande som möjligt, varje dag.

För min del har förändringen börjat, t ex ett kraftigt minskat TV-tittande, en ovana som suger tid, energi och kreativitet. Det långsiktiga målet ska inspirera till förändringar i nuet, inte användas för att fly verkligheten.

Jag har inte gett upp mitt mål om att utöka fritiden med ytterligare 8 timmar, tvärtom. Jag börjar däremot inse att personlig utveckling är viktigare än prylar och status. Utgifterna hålls låga när lycka inte stavas konsumtion. Och när utgifterna hålls låga tas stora kliv mot målet.

Bäst alltså att nu genast lära sig hantera fritid, hur ska annars mer av den bli till lycka?

måndag 1 mars 2010

Vanebildning mars: Kvällsrutin



Jag måste börja med att erkänna att vanan med portionsstorlekarna varit i lättaste laget. Det har gått bra för det allra mesta, endast ett par gånger har det gått åt skogen. Eftersom jag varit tillåten att äta lite extra på fredagar och lördagar så har det inte känts så svårt i veckorna. Däremot har jag fuskat ibland och fixat till en efterrätt mitt i veckan, så helt smärtfritt har det inte gått.

Det har inte blivit att jag vägt eller mätt mig faktiskt. Dock tycker jag mig se en sällan skådad form i spegeln, muskeldefinitioner börjar titta fram. Om ett par månader kan det bli tal om beachform... Sannolikt har matkostnaderna också gått ner någon hundralapp eller två.

Februari är alltså till ända och därmed dags för en ny vana att ta form. Jag hämtar idén rakt av från Zen Habits, min favoritblogg sedan ett tag. Läs gärna inlägget (http://zenhabits.net/2007/02/jumpstart-your-day-night-before-evening/) så slipper jag upprepa.

Punkterna jag valt ut från Leos kvällsrutin (en del är ej applicerbara och en del är jag inte redo för ännu) :
- Köket rent (diskat, tidningar undanplockade)
- Kläderna i ordning (smutsigt i tvättkorgen, rent i garderoben, morgondagens outfit på stolen)

En stunds läsning i sängen orkar jag nog också med innan skönhetssömnen tar vid.

Nu ska jag kolla på Guldfeber, en ny serie med Erik & Mackan som ska försöka bli ekonomiskt oberoende. Tycker programledarna verkar lite störiga men ämnet ligger mig varmt om hjärtat, så jag ska ge det en chans!